Expediția Canare 2015

În luna mai 2015 am fost în cea de-a doua expediție astronomică în insulele Canare. Al doilea an la rând. Pentru că sunt pasionat de astronomie și pentru că La Palma – La Isla Bonita. În La Palma se găsește cel mai mare observator astronomic optic din lume și un parc cu multe alte observatoare naționale. Este o Mecca pentru astronomi, alături de Chile și Hawaii, are o legislație specială anti-poluare luminoasă și unul dintre cele mai frumoase ceruri din lume. Dar astronomia nu este totul în La Palma. Deși are doar 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg. Insula primăverii eterne.

Insula La Palma din arhipelagul Canare crează dependență. Eu am fost doar doi ani la rând însă Vali Grigore, unul dintre organizatorii expediției, a fost de vreo 10 ori la rând, an de an. Pe scurt, La Palma este o insulă tropicală, cu o climă perfectă de primăvară eternă, cu vulcani înalți, în Nord -Vestul Africii, dar care aparține de Spania și are o infrastructură demnă de orice teritoriu vest european (mult mai bună ca în România). Evident este spațiu al Uniunii Europene, cu monedă euro. În plus, când am fost eu, prețurile erau mici, aproape ca în București.

De ce nu se duc toți acolo.. Pentru că turiștii cu fitze sunt atrași în mare parte de insula vecină Tenerife, iar în privința locuirii, pentru că în afara vacanțelor ai posibilități limitate de exprimare și câștig: astronomie, extragerea sării, turism, hoteluri și restaurante, piatră. Zona este considerată, culmea, defavorizată, de către spanioli. Vă rog eu, nu mai spuneți la nimeni, să nu se aglomereze acolo.. A nisipul pe plajă este negreu negru deci cu siguranță nu v-ar plăcea acolo..

Caldera vulcanului care a produs insula La Palma

Tura a fost organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) și Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Vaduvescu, gazdele noastre).

Iată descrierea expediției de pe pagina dedicată acesteia a SARM – unul dintre cele mai importante cluburi de astronomie din România, al cărui președinte este Vali Grigore – poate cel mai important astronom amator român:

Arhipelagul Canare este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din șapte insule de origine vulcanică situate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele, denumite Insulele Primăverii Eterne, aparțin Spaniei, fiind astfel teritoriu al Uniunii Europene. Pentru iubitorii de natură și cer senin, perla acestui arhipelag este insula La Palma, numită și La Isla Bonita, un adevărat paradis exotic. Deși are doar 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg.

Zona sudică a insulei este una aridă, plină de conuri vulcanice, unde există și cel mai tânăr pământ al Spaniei, creat de vulcanul care a erupt în anul 1971 (vulcanul Teneguia). Peisajele cu aspect selenar, plantațiile de banani și viță-de-vie în cenușa vulcanică, plajele cu nisip negru, orașele colorate întinse pe coasta Atlanticului sau așezări împrăștiate printre conuri vulcanice, toate acestea creează imagini de o frumusețe unică.

În contrast cu partea vulcanică aridă din sud, în partea de nord a insulei întâlnim păduri luxuriante și cascade. Dacă în partea de est plouă, la numai 20 km în partea de vest se face plajă… și invers. La 2.400 m altitudine, deasupra norilor, pe marginea spectaculoasei căldări vulcanice, se află cea mai mare rețea de telescoape europene din emisfera nordică și cel mai mare telescop optic din lume. 

Insula vecină, Tenerife (cea mai mare a arhipelagului și cea mai populată) este un paradis al turismului, cu hoteluri și cazinouri, cu unul dintre cele mai frumoase parcuri cu animale din lume și mai ales cu cel mai mare munte din Spania, vulcanul (încă activ) Teide, de 3718 m înălțime. Acesta este tărâmul de vis în care vom merge și anul acesta, pentru a cincea oară din 2010…

Exploatarea sării în La Palma:

Să lămuresc ceva. De ce expediție și nu excursie.

Pentru că pentru mine, călătoria în Canare a însemnat și o mică parte de cercetare, de astrofotografie și asta presupune să stai noapte la telescoape și să înveți câteva chestii sau să stai jumătate de noapte sau toată noaptea cu aparatul pe trepied, în întuneric, în bătaia vântului, pe buza vulcanului, încercând să obții cele mai bune imagini posibile cu stelele, cu echipamentu de care dispui.

Așa că am exagerat și eu puțin, în ton cu ceilalți, și i-am spus expediție, nu excursie.

Bineînțeles că am fost un grup mai mare și bineînțeles că doar câțiva am făcut lucrurile de care vă spuneam mai devreme.

A fost și o conferință destinată poluării luminoase despre care o să vă povestesc mai jos.

 

Galeria de fotografii cu observatoarele astronomice din Canare:

In interiorul observatorului astronomic IAC80 – Tenerife:

Telescopul bbservatorului IAC80 este destinat lucrărilor optice. A fost construit de Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) începând cu 1980 și instalat în 1991, fiind de tip Cassegrain cu mountură ecuatorială de tip german.

 

Canary Islands – La Palma stellar observatories – May 2015 (1)

Canary Islands – La Palma stellar observatories – May 2015 (2)

Rutele de zbor către La Palma sunt prin Madrid sau Barcelona, cu escala în Tenerife, către La Palma. Sunt însă curse din Barcelona sau Bruxelles fără escală în Tenerife la sosire, cel puțin așa erau în 2015. Din Tenerife în La Palma se poate călători și cu vaporul. Atenție însă la confuzia de nume între denumirile aeroporturilor – nu doar unul ci mai multe au La Palma sau Las Palmas in denumire și de altfel orașele cu nume spaniole sunt foarte des întâlnite pe mai multe continente.

Pinii Canarieni

Din cele 13 zile alocate expediției, 10 zile am umblat prin La Palma. Partea turistică a expediției a inclus patru excursii cu autocar de explorare a peisajului exotic al insulei: Parcul Național Caldera de Taburiente, vârful Roque de los Muchachos (2.434 m – cel mai înalt vârf de pe insulă) cu uriașa căldare vulcanică (probabil căldarea vulcanică cu cea mai mare prăbușire din lume – 2.000 de metri) și observatoarele astronomice (printre care, așa cum spuneam, și cel mai mare telescop din lume),

conurile vulcanice San Antonio și Teneguia, plantațiile de banani și viță-de-vie în lava vulcanică, vinărie cu degustare, peisaje selenare, salinele Fuencaliente, piscina naturală La Fajana, pădurea și cascada Los Tilos – patrimoniu UNESCO, capitala Santa Cruz de La Palma, bogăția de peisaje contrastante deosebite.

Au fost activități opționale – vizită și cumpărături în capitala Santa Cruz de La Palma, plajă, scufundări subacvatice (scuba diving) și excursii opționale: Ruta vulcanilor (lungime 18 km – drumeție), Cascada los Colores (Cascada Culorilor), trasee pe bicicletă etc.

Eu am ținut neapărat să fac ruta vulcanilor. Am fost cu doi prieteni, un cuplu. Fascinante peisaje. Și fascinant să mergi printre pinii canarieni – o specie aparte de pini cu coaja foarte groasă, fapt care le conferă o oarecare rezistență la foc. După incendiile de pădure, poți vedea pinii transformându-se din niște siluete înnegrite de foc și fum în plantele verzi de dinainte. Arde practic doar coaja.

Coaja groasă și crăpată mai are un efect. Peste tot miroase a pini mult mai pregnant decât în orice altă pădure de pini. Combinat cu peisajele deosebite cu oceanul și vulcanii, atmosfera este ruptă din tot ceea ce cunoșteam înainte.

Este fermecătoare, impresionantă, măreață și plăcută. Relaxantă de la miros. Interesant cum drumețiile lungi pe jos scot în evidență ce este mai frumos sau mai rău din oameni. În acest caz ruta a scos la suprafață ce este mai frumos. Am rămas prieten buni cu cei doi, descoperind că avem pasiuni comune: astronomia, muntele, numismatica.

Galeria de fotografii cu Ruta Vulcanilor si alete obiective turistice din insulele Canare:

 

Far din La Palma

În cadrul expediției, calendarul astronomic ne-a permis să avem 4 planete vizibile cu ochiul liber pe cerul de seară: Mercur, Venus, Jupiter și Saturn, 3 conjuncții ale Lunii tinere cu Mercur, Venus și Jupiter, constelații ale emisferei sudice, invizibile din România,  nopți înstelate în La Palma – observații de noapte și astrofotografie.

Eu, în mod evident, am vizitat din nou, celebrul complex astronomic Nord European „Observatorio del Roque de los Muchachos”, cea mai mare rețea de telescoape din emisfera nordică și cel mai mare telescop (optic) din lume (Gran Telescopio de Canarias 10.4m), la 2.400 m altitudine.

Galeria de astrofotografie:

TENERIFE

Teide

Trei zile au fost alocate pentru vizitarea insulei Tenerife, a Parcului Național Teide. 

Am inclus aici urcarea pe vulcanul cu același nume (3.718 m, încă activ) și opțional vizită la fantasticul Loro Parque (un parc imens cu spectacole cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunel subacvatic cu rechini, păduri tropicale etc.), Grădina botanică, Biblioteca Insular „Alejandro Ciorănescu”, deschisă 24 de ore din 24 în cadrul complexului de peste 20.000 mp Tenerife Espacio de las Artes – TEA (Tenerife Arts Centre), tot aici aflându-se și Centro de Fotografía „Isla de Tenerife” (Photo Center Tenerife Island).

Despre Alexandru Ciorănescu găsiți un articol scris de Ștefan Ghilimescu în Cronica Literară.

 

 

Galeria de fotografii cu fantasticul Loro Parque:

 

Las Olas

Program detaliat:

În La Palma ne-am făcut baza tot la Hotelul Las Olas 4***, priveliști incredibile către ocean, foarte aproape de faleză, o locație superbă.

Balconul dădea fix spre ocean, exact ca în filme. Te trezești cu oceanul sub nas.

Toată insula fiind în pantă e și greu să nu ai acces vizual la ocean, însă hotelul acesta este practic pe faleză. Când aveam ceva timp între plecări, dădeam o tură pe faleza de lângă hotel, unde apa face permanent un show incredibil, mai ales spre apus.

În privința observării cerului, multe zile din cele 13 au fost afectate în acest an de calima, un strat de praf din Sahara prezent în atmosferă la altitudini mari.

Insula LA PALMA

Luni, 11 mai

Cina la hotel. În acea noapte Luna se afla în faza de Ultim Pătrar, răsărea cu 3 ore înainte de ivirea zorilor, după ce Calea Lactee trecea la meridian.

Marți, 12 mai

Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Nu îmi mai amintesc așa bine dar ori am vizitat capitala Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10 min. cu autobuzul), și portul, zona de coastă din apropiere ori am făcut o excursie mai lungă (cu mașini închiriate + taxi + drumeție circa 10 km) la Cascada Los Colores (Cascada Culorilor).

Miercuri, 13 mai

Ruta Vulcanilor

Este ziua în care am făcut excursia Ruta Vulcanilor, traseu extrem de spectaculos, drumeție de cca 18 km pe jos.

Plajele cu nisip negru, vulcanic

Deplasarea la locul de plecare se face cu taxi, apoi întoarcerea din locul de final al traseului se face cu autobuzul. Traseul se poate face și cu biciclete închiriate, noi l-am făcut însă pe jos.

Joi, 14 mai

Am mers în partea vestică a insulei cu mașini închiriate.

Am vizitat stațiunea și portul Tazacorte, cu plaja cu nisip negru. Nisipul chiar este negru negru.

Traseu auto spectaculos pe Barranco de las Angustias.

Seara am plecat pentru observații și astrofotografie, cu mașini închiriate, sus la Caldera de Taburiente, pe marginea căldării vulcanice, 2300 m alt. În zori (15 mai), răsarea din ocean secera subțire a Lunii.

Canary Islands, La Palma – Astrophotography – May 2015

Partea sudică a Căii Lactee s-a văzut în toată splendoarea.

Vineri, 15 mai

Am făcut o excursie în centrul insulei, 9h-16h. Am mers către Parcul Național Caldera de Taburiente: intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde am învățat (a doua oară) câte puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. Pentru mine a fost a doua oară când am făcut această excursie. Uneori e chiar mai fain să revizitezi un loc – poți cu adevărat să te bucuri de toate senzațiile, nemaifiind inundat de noi informații la fiecare pas. Totul este puțin mai familiar la a doua vizită.

La întoarcerea către hotel am făcut o vizită la miradorul Las Conception, de unde am putut admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma.

Seara se putea admira pe cerul vestic planetele Mercur, Venus și Jupiter. În dimineața de 16 mai, chiar în zori, se putea admira și fotografia răsăritul din ocean a secerii subțiri a Lunii, cu două zile înainte de faza de Lună Nouă.

Sâmbătă, 16 mai

Zi liberă. Plajă, plimbare pe coasta Atlanticului.

Duminică, 17 mai

Ziua cele mai importante excursii din pachet.

Am mers către:

Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos.

Oglinzile hexagonale combinate ale GTC

Am vizitat celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM) la 2400 m altitudine, deasupra norilor și ne-am oprit la trei dintre cele mai mari telescoape:

 • William Herschel 4.2m (WHT),
 • Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC – cel mai mare telescop optic din lume) și
 • Magic 2x17m (un telescop nemțesc care arată foarte fain, cu raze gamma).

Prețul de intrare GTC este de 9 euro.

Ziua a inclus vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m – cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbarea pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma).

Într-un cadru mai restrâns am rămas în zonă pentru o noapte de observații și astrofotografie sub cerul înstelat din La Palma. Am rămas lângă observatorul Roque de los Muchachos (care oficial este închis publicului vizitator după ora 19h). Dar unul dintre organizatorii excursiei, astronomul român Ovidiu Văduvescu, ne-a facilitat această ședere. 

Ovidiu Văduvescu este unul dintre cei mai buni astronomi profesioniști români și managerul Observatorului INT din La Palma. Are o experiență de aproape 25 de ani și este specializat în galaxii pitice și asteroizi din proxima vecinătate a Pământului, unii dintre care cu potențial periculos. De altfel, după prima expediție în Canare – cea din 2014 – am urmat un training și am ajuns mai târziu să colaborez cu un grup de astronomi amatori coordonat de Ovidiu pentru îmbunătățirea orbitelor asteroizilor care se apropie de Pământ dar și pentru identificarea unor noi asteroizi cu potențial periculos de coliziune.

Eu am avut la mine binoclu, trepiedul și aparatul foto cu accesoriile necesare. Dar colegii mei, în special Radu Gherase – au avut instrumente mult mai bune cu care au putut face expuneri mai lungi la obiectivele astronomice, în deosebi la câteva nebuloase și roiuri globulare.

Luni, 18 mai

Am vizitat capitala Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10 min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile – vizitare muzeu 2 EUR), muzeul insular San Francisco, străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, piața de produse agricole unde se pot cumpăra produse locale exotice și se poate servi cel mai bun suc natural din trestie de zahăr sau fructe exotice (preparat pe loc), cumpărături și suveniruri.

În La Palma dar și în Tenerife am descoperit că electronicele legate de fotografiat sunt destul de ieftine.

Pe data de 18 mai, dupa amiază, am avut timp de 2-3 ore un „meeting informal” dark sky/light pollution, prezidat de Audrey Fischer, președintele Societății Astronomice din Chicago și leader în proiectul „One Star At A Time”.

Seara ne-am deplasat pe un con vulcanic pentru observații astronomice. Am avut la dispoziție constelațiile principale și constelații sudice invizibile din România. Luna se afla atunci în faza de Lună nouă nefiind astfel vizibilă pe cer.

Marți, 19 mai

Am vizitat pentru a doua oară în cei doi ani, „Bodega” (vinărie), cu degustare și vânzare, producție locală din plantații de viță-de-vie situate în lava vulcanică.

Eu recomand vinul mai tare, cel de 25 de euro sticla. Este asemănător cu Porto. Am făcut o plimbare prin plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, oprire în zona situată la baza vulcanilor, în peisajul cu aspect selenar, am vizitat din nou salinele Fuencaliente cu farul și ceasul solar.

Bananele din plantație nu au nicio treabă cu cele din supermarket. Sunt multe soiuri de banane în lume care nu ajung în România. Acestea erau mici și foarte dulci, foarte foarte bune.

Cădeau pe jos multe din ele iar în plantații puteai să intri fără să ceri voie și să culegi câteva. Sau trebuia să ceri voie? Ei bine, pe noi nu ne-a alergat nimeni..

Miercuri, 20 mai

Am făcut făcut o drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO) până la cascada spectaculoasă din pădure, am vizitat laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, am făcut baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Seara pe cerul vestic am avut secera subțire a Lunii, între planetele Mercur și Venus.

Unul dintre astronomii amatori, Radu, a adus cu el o dronă foarte șmecheră, care deși la un moment dat fusese cam dusă de vânt, și-a găsit calea spre noi și a adus imagini superbe.

Insula TENERIFE

Joi, 21 mai
Mic-dejun luat la pachet (am plecat foarte devreme) și zbor către Tenerife (cursele de dimineață între insule sunt foarte dese și de preferat este să plecați undeva pe la ora 8:00 sau 8:30). Am plecat apoi direct cu autocarul, dar și cu bagajele, spre Parcul Național vulcanic Teide. Am urcat cu telecabina (pentru a doua oară) pe conul vulcanic Teide (3.718 m, fiind cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2.356 m și 3.555 m (25 EUR dus-întors), cu ultimii 200 m de urcat la picior doar pe baza unui permis solicitat din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja patrimoniul UNESCO.

Am coborât apoi în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife pentru a ne caza la ApartHotelul Bellavista Mirador 3***. Tot un hotel cu vedere superbă spre ocean. Am mers apoi în zona vulcanului Teide (cu mașini închiriate), cu peisaj nocturn iluminat de Lună.

Acolo m-am întâlnit cu Radu Cornea, un tânăr de doar 21 de ani care, prin forțe proprii, a reușit să strângă sponsorizare pentru a lucra 8 luni cu Ovidiu Văduvescu și alți astronomi, atât în La Palma cât și la telescoapele din Tenerife. Radu a câștigat premii naționale la astronomie însă tot este de apreciat faptul că a ajuns să lucreze 8 luni în cadrul unuia dintre cele mai importante parcuri astronomice din lume și asta înainte de a începe facultatea.

Având astfel de pile am avut acces în cadrul unui telescop mai vechi pe care Radu îl gestiona în acea noapte aproape singur. Astfel am reușit să facem fotografii cu expunere lungă, din telescop, prin fereastra sa, cât și în afara telescopului, fotografii de cadru larg.

Vineri, 22 mai
Vineri nu am mai fost în Loro Parque, deși acesta e unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume, cu influență thailandeză. L-am vizitat în 2014 și pot să vă spun că am stat o zi întreagă acolo. Merită din plin. Intrarea costă 33 euro. Parcul este fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife, însă conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunelurile subacvatice cu rechini, bazine cu pinguini și acvarii cu foarte multe animale marine, gorile, tigri, flamingo, expoziții de orhidee, păduri tropicale, cactuși etc. Un alt obiectiv care merită văzut este Gradina botanică. Orașul merită vizitat în zona centrală și de coastă și se pot face trasee la pas și/sau cu trenulețul.

Sâmbătă, 23 maiDecolare către destinația de întoarcere.

 
Câteva informații inedite, pe scurt, despre La Palma – La isla Bonita:
 • Apartamente sau apartamente in case între 50k – 80 k Eur.
 • Case 100 k – 200 k , 500 Eur chirie / lună – comparativ cu Cluj sau București.
 • Zonă defavorizată din cauza șomajului ridicat și posibilităților reduse de a te angaja pe insule
 • Orientată pe turism în natură / astronomie.
 • Cer excelent, legislație specială privind poluarea luminoasă – Unul dintre principalele locuri din lume dedicate observațiilor astronomice avansate.
 • Clima este primavara eternă – clima tropicală 20 – 25 grade.
 • Economie: turism, pescuit, banane, sare, piatră, cercetare în astronomie.
 • Salariu mediu 800 euro, șomaj 40%.
 • Locuitori nesofisticați.
 • Locuri cu tradiție, situri arheologice ale populației băștinașe de dinaintea colonpzării spaniole dar și orașe întemeiate de spaniolii reveniți mai aproape de Eruopa, dinspre America de Sud.
 • Peisaje superbe.
 • Adâncime bruscă ocean.
 • Vulcani inactivi. Pe El Hiero – vulcan activ.
 • Banane mici, dulci și pe marginea drumului.
 • Vin de calitate, pivnițe în culoarele naturale săpate de lavă.

Din câte țin minte, excursia costă undeva între 450 – 550 euro de persoană pentru cele 13 zile (doar cu micul dejun), la care se adaugă prețul biletului de avion (poate fi și 300 dar și 650 de euro – sunt totuși câteva mii bune de km între București și Canare) și biletele de intrare, prânzul, cina, suveniruri etc.

Estimativ și pe baza experienței proprii, călătoria din București către La Palma se face cu una sau două escale (în Madrid/Barcelona și Tenerife) sau o singură escală la venire (prin Bruxelles), în funcție de companii, rute și orar de zbor.

Pentru un preț cât mai bun, recomand efectuarea rezervărilor și cumpărarea cât mai din timp a biletelor. Se poate experimenta și călătoria cu vaporul din Tenerife în la Palma. Prețul cel mai ieftin este în jur de 35 Euro/călătorie. Cele două site-uri pentru feribot sunt:
https://secure.navieraarmas.com/inicio
http://www.fredolsen.es/en

Ambele sunt curse de seară și ajung în La Palma pe la 22:00-22:30. Nu circula sâmbăta.

Noi fuseserăm puși în gardă de către organizatori cum că insulele Canare, mai cu seama La Palma, sunt teritoriu spaniol unde cetățenii au obținut dreptul prin vot la odihnă în plină zi, când toată lumea din alte țări muncește.

Prin urmare, între orele 14 (15) – 17 magazinele (majoritatea) sunt închise.

Iar piața agroalimentară se închide cred la ora 15 (dacă nu la 14), nu pentru ca îi dă cineva afară pe negustori (țărani/vânzători), ci pentru că pleacă ei să mănânce și sa se culce. Așa că trebuie să vă programați cumpărăturile ținând cont de acest program.

 

Galeria de Clipuri

IAC 80 Stellar Observatory, Tenerife:

 

INT Stellar Observatory, La Palma (2.54-m diameter primary mirror):

 

Astrofotografie in La Palma:

Waves crushing gently into the rocky shore – La Palma:

 

Pentru mai multe detalii despre astfel de călătorii puteți accesa:
http://www.sarm.ro/canare2015/contact.html
http://www.astro-travels.com/La-Palma-about.html