Canare 2014 – Prima întâlnire cu paradisul

În anul 2014 am hotărât că sufletul meu mai are nevoie de încă un hobby, am cautat adânc în amintiri și am realizat că întotdeauna m-au fascinat stelele. De la acest moment, fără a mai sta pe alte gânduri redundante, am căutat să acționez concret înspre astronomie. Mi-am adus aminte de un club de astronomie frecventat cu 10 ani în urmă de prietena mea de atunci. 

Atunci, acum 10 ani, stelele adormiseră în mintea mea. Eu nu fusesem la nicio întâlnire de a lor deși ea avea un telescop și țin minte cu mă invita de fiecare dată. Toate la timpul lor.

Mai la începutul vieții, când am privit spre cerul negru și înstelat de la țară, din Argeș, am salvat acea memorie între cele câteva care îți marchează viața. De atunci și până hormonii m-au tâmpit în adolescentă, aveam să îmi doresc să fiu astronaut și explorator.

Apoi a urmat o viață plină ca formă, distactivă, productivă, pe alocuri depresivă, dar fără sare și piper pentru suflet.

Retrezirea sufletului meu începuse timid de prin 2012, odată cu primele drumeții pe munte. Acest pas m-ar fi dus și mai departe spre reconectare și definirea mea ca persoană.

De la aceste amintiri până la primul pas spre astronomie nu a mai fost decât o cautare pe google. Google search, ”astronomie, SARM”. ‘Parcă SARM se numea, de la sarmale..’. Rezultatul mă trimite către pagina Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), mai exact către pagina lor cu excursii.

‘Da, o excursie de genul ăsta ar fi un pas bun’, mi-am zis. Am sunat, am rezervat loc și peste câteva luni plecam în insulele Canare.

Cam așa am ajuns să fiu în mai 2014 pentru prima oară în La Palma, insula paradisului, de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Atunci mi-a rămas gândul că cel puțin la pensie o să vin să trăiesc aici, dacă nu cumva mai devreme.

Nu o să mai dau aici detalii foarte multe despre insulă, deoarece am făcut asta în celălalt articol. 

Expediția Canare 2015

Da, am fost în Canare și în 2015, repetând experiența. Ca în orice mare iubire, o singură aventură nu ar fi fost de ajuns.

Al doilea an la rând. Pentru că sunt pasionat de astronomie și pentru că La Palma – La Isla Bonita. În La Palma se găsește cel mai mare observator astronomic optic din lume și un parc cu multe alte observatoare naționale. Este o Mecca pentru astronomi, alături de Chile și Hawaii, are o legislație specială anti-poluare luminoasă și unul dintre cele mai frumoase ceruri din lume. Dar astronomia nu este totul în La Palma. Deși are doar 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg. Insula primăverii eterne.

The Gran Telescopio Canarias 10.4 m . Roque de los Muchachos, La Palma., 7 ani și 130 milioane de euro pentru constructia sa.

Insula La Palma din arhipelagul Canare crează dependență. Eu am fost doar doi ani la rând însă Vali Grigore, unul dintre organizatorii expediției, a fost de vreo 10 ori la rând, an de an. Pe scurt, La Palma este o insulă tropicală, cu o climă perfectă de primăvară eternă, cu vulcani înalți, în Nord -Vestul Africii, dar care aparține de Spania și are o infrastructură demnă de orice teritoriu vest european (mult mai bună ca în România). Evident este spațiu al Uniunii Europene, cu monedă euro. În plus, când am fost eu, prețurile erau mici, aproape ca în București.

Tura a fost organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM, www.sarm.ro) și Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Vaduvescu, gazdele noastre).

Descrierea expediției de pe pagina dedicată acesteia a SARM:

“Arhipelagul Canare este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din șapte insule de origine vulcanică situate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele, denumite Insulele Primăverii Eterne, aparțin Spaniei, fiind astfel teritoriu al Uniunii Europene. Pentru iubitorii de natură și cer senin, perla acestui arhipelag este insula La Palma, numită și La Isla Bonita, un adevărat paradis exotic. Deși are doar 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg.

Teide, Tenerife

Zona sudică a insulei este una aridă, plină de conurivulcanice, unde există și cel mai tânăr pământ al Spaniei, creat de vulcanul care a erupt în anul 1971 (vulcanul Teneguia). Peisajele cu aspect selenar, plantațiile de banani și viță-de-vie în cenușa vulcanică, plajele cu nisip negru, orașele colorate întinse pe coasta Atlanticului sau așezări împrăștiate printre conuri vulcanice, toate acestea creează imagini de o frumusețe unică.

În contrast cu partea vulcanică aridă din sud, în partea de nord a insulei întâlnim păduri luxuriante și cascade. Dacă în partea de est plouă, la numai 20 km în partea de vest se face plajă… și invers. La 2.400 m altitudine, deasupra norilor, pe marginea spectaculoasei căldări vulcanice, se află cea mai mare rețea de telescoape europene din emisfera nordică și cel mai mare telescop optic din lume. 

Insula vecină, Tenerife (cea mai mare a arhipelagului și cea mai populată) este un paradis al turismului, cu hoteluri și cazinouri, cu unul dintre cele mai frumoase parcuri cu animale din lume și mai ales cu cel mai mare munte din Spania, vulcanul (încă activ) Teide, de 3718 m înălțime. Acesta este tărâmul de vis în care vom merge și anul acesta, pentru a cincea oară din 2010…|

Având în vedere că am descris mult mai bine excursia în articolul dedicat celei din 2015, voi împărtăți în acest articol preponderent poze luate în 2014.

 

Exploatarea sării în La Palma, fotografii din 2014:

Galeria de fotografii cu observatoarele astronomice din Canare, fotografii din 2014:

Canary Islands – La Palma stellar observatories – May 2014

 

Cazarea:

În La Palma ne-am făcut baza tot la Hotelul Las Olas 4***, priveliști incredibile către ocean, foarte aproape de faleză, o locație superbă.

Linkuri catre alte articole cu fotografii in excursia La Palma 2014:

Landscapes of the Canary Isles

 

 

Fantasticul parc din Tenerife, Loro Parque:

Animals from Loro Parque

Apes in the park

Strange shapes behind alive the glass

 

Portrete:

In search for the perfect vacation pic

Oh crab!

Alte fotografii din La Palma:

Sunset in La Palma

Cloud waterfall

 

Insulele Canare nu sunt doar natura, piatră, sare și astronomie ci și tradiții, cultură, muzică:

 

 
 
And some more Palmero Music: